Lowlands

lisa.jpg

Aanstaande zaterdag is het zover: voor het eerst betreden wij het podium van de Juliet op Lowlands. Er passen 2000 mensen in (wij zoeken dus nog 2000 vrienden…), we staan tussen klinkende namen als Peter Pannekoek en Hans Kazan (waar ik trouwens verliefd op was toen ik 6 was maar dat is genoeg stof voor een column an sich) en we worden geflankeerd door onze dikke live techno band (ik weet niet wat ik hierover tussen haakjes moet zeggen maar laten we wel consequent blijven qua typografie). Dit optreden staat bovenaan mijn bucket list, het is iets waar Janneke en ik al jaren naartoe werken. Want wij hebben intussen de nodige festival ervaring opgedaan.

Een van onze eerste optredens ooit was op de Zwarte Cross, in de theater tipi. Dit was letterlijk een tipi met een paar bierbanken, één microfoon en geen afscheiding tussen podium en publiek. Sinds dit optreden zeggen we altijd tegen elkaar: ‘We hebben voor hetere vuren gestaan’. Want vanaf het moment dat we over het festivalterrein richting onze tipi liepen, werden we gevolgd door bronstige mannen die ‘daar moet een piemel in!’ scandeerden. En dan moet het optreden nog beginnen. We betraden het podium – althans, we gingen voor de bierbanken staan – en het gezang nam toe. Een paar mannen kwamen naar ons toe om te vragen of we ze wilden zoenen (het antwoord was nee) en probeerden selfies met ons te maken. Zo voelt het dus als je een rockster bent. In zo’n chaotische situatie weet je als artiest dat je het moet winnen van de menigte, je mag je niet klein laten krijgen. Gelukkig was het eerste nummer dat we zongen ‘Liefde Van Je Leven’, dat begon met de tekst: ‘Jij bent niet intellectueel, hebt ook niet zoveel talent…’. Het had niet treffender kunnen zijn. We richtten ons één voor één op de hitsige mannen en zetten ze op hun plek. De massa veranderde in was in onze handen, één man had te veel pillen door elkaar geslikt en droop vroegtijdig af en al met al hebben we het optreden overleefd. 

Hoe anders was het toen we een paar jaar later voor het eerst op Lowlands stonden. Er was een echte tent, mét een podium en er stond zoveel publiek voor ons in de rij dat niet iedereen erin paste. Mensen klommen zelfs onder de tribunes door om er toch nog stiekem in te komen. Niemand probeerde ergens een piemel in te steken, iedereen had de juiste combinatie van pillen en bier te pakken en zat in een lekkere trip en het was geweldig. Totdat de lichtcomputer vlak voor het einde uitviel en we ineens in het donker stonden. Gelukkig maken wij deel uit van een telefoonverslaafde generatie en hebben wij onder het schijnsel van 500 mobieltjes het optreden af kunnen maken.

Festivals zijn zo anders dan onze reguliere theateroptredens en dat maakt ze zo vet. Je weet nooit precies wat de omstandigheden zullen zijn en wat er allemaal kan gebeuren. Mensen zijn vrolijk en hebben er ontzettend veel zin in, waardoor je als artiest tot grotere hoogten kunt stijgen. Drie dagen in de blubber op een festivalterrein doorbrengen verbroedert. Wij hebben van het begin van onze carrière geprobeerd om in de zomermaanden zo veel mogelijk festivals aan te doen, hier hebben wij eigenlijk de eerste schreden van ons cabaretschap gezet. Het is een super goede leerschool en je speelt voor mensen die niet altijd de weg naar het theater weten te vinden. Wij proberen die drempel iets te verlagen door te laten zien dat theater helemaal niet stoffig hoeft te zijn maar een leuk avondje uit waarbij je geprikkeld en verrast wordt. En wij zouden Matroesjka niet zijn als we op Lowlands niet gewoon over burn out en depressies zouden praten, over boze witte mannen (m/v) en over de bubbel waar wij allemaal inzitten. Deze grote thema’s komen prima tot hun recht op festivals omdat iedereen ermee te maken heeft.

Dus wij zijn er klaar voor! We nemen duizelingwekkend veel synthesizers mee in de kofferbak, drie topmuzikanten, een heleboel pillen (niet ter voorbereiding op de rol van gangsterliefje in een nieuwe Nederlandse speelfilm, gewoon mijn antidepressiva), foute outfitjes, paracetamol, een werptent en vooral heel veel ZIN!

1. Lowlands.png