Verstikkend

Ons land wordt gegijzeld door de stikstofnorm. Alle innovatie lijkt tot stilstand te komen: onze nationale trots Schiphol blijft bezoedeld door budgetmaatschappijen want er komt voorlopig geen ‘Schiphol aan het IJsselmeer’, hoognodige woningbouw ligt stil en oud-minister Schultz-Van Haegen ziet haar levenswerk, de verhoging van de maximumsnelheid, als stikstof verdampen.  
De uitspraak van de Raad van State gaat niet zonder slag of (uit)stoot. Ruim drieduizend bedrijven zijn de dupe van deze beslissing en ook de consument begint het te voelen. Het gaat ten koste van ons rij- en vlieggenot, ons dagelijks stukje vlees en straks misschien zelfs van ons nationale tijdverdrijf: het inhaleren van lachgas op een parkeerterrein uit een Jip en Janneke ballon. Maar het verzet groeit ook: de boerenlobby ging vorige week letterlijk de boer op richting het Malieveld, waarbij ze de grootste ochtendspits ooit veroorzaakten (en daarmee weer een flinke duit in het stikstofzakje deden). Ook vandaag weer bezetten ruim honderd boeren de wegen naar een natuurgebied bij Winterswijk als protestactie, en meer acties zijn al aangekondigd.
Dat het land in rep en roer is, mag duidelijk zijn. Maar om een groot vaderlands denker te citeren: elk nadeel heb z’n voordeel.

 Ben je net interim burgermeester van Den Haag geworden en wil je graag het nieuwe jaar halen? Makkelijk, gewoon die vreugdevuren op Scheveningen verbieden vanwege de stikstofnorm. Een uitnodiging voor de verjaardag van je tante Annie in Noord-Brabant? Shit, je bent nèt door je maandelijkse stikstofquotum heen. Bovendien zitten ze in Noord-Brabant al snel aan hun taks door het dumpen van al dat xtc-afval in natuurgebieden. Jij weigert voortaan als een echte gutmensch elk stukje Offermans leverworst; niet vanwege de listeria bacterie maar vanwege de stikstofuitstoot (en omdat het smerig is natuurlijk). En zelfs als er een beroep gedaan zou worden op Nederlandse troepen in Noord-Syrië, kunnen we ons nu met goed fatsoen excuseren. De stikstofnorm bepaalt. 

Ook wordt er gedacht aan oplossingen voor ons stikstofprobleem. Minister Schouten van Landbouw heeft gisteren aangekondigd dat de manier waarop we stikstof meten moet veranderen, zodat de uitkomst misschien wel anders wordt. Er blijkt een kleine Trump in de minister te schuilen: de wetenschap in twijfel trekken om je electoraat te pleasen. Make Holland great again, Carola! Het is bekend dat Schouten lijnrecht tegenover haar coalitiegenoot Tjeerd de Groot van D66 staat, die al maanden pleit voor het halveren van de veestapel. Je zou zeggen dat dàt met die stalbranden van het afgelopen jaar eigenlijk al de goede kant op gaat…

 De gevolgen van de nieuwe stikstofnorm zijn het zoveelste voorbeeld van de botsing tussen ons leefcomfort en het verslechterende milieu. We kunnen er simpelweg niet meer onderuit: de mens vervuilt de wereld en ingrijpen is nodig. En ook ikzelf heb hier te weinig voor gedaan, of liever gezegd, voor gelaten. Ik vlieg, ik eet vlees en ik laat ook wel eens een wind, net als al die koeien. Maar ik schrik ervan hoe blind sommige mensen in dit land (kiezen te) zijn als het aankomt op klimaatverandering. Dus moet het echt anders. Ik laat vanaf nu dat stukje vlees maar staan, ik neem de trein en misschien lig ik volgende week ook wel voor het Rijksmuseum om me te laten arresteren. Want op dezelfde voet verder als we tot nu toe gedaan hebben, dat kan echt niet meer.

2. Verstikkend.jpeg